ReklamaSCM Forum Holzbau A1
Biała kuchnia: tak czy nie?

Biała kuchnia: tak czy nie?

Czystość i higiena w kuchni zależą nie tylko od tego, jak często w niej sprzątamy, ale również od komponentów, z jakich wykonane zostały meble. Ponadto warto zadbać o staranny sposób montażu mebli.


Białe lakierowane meble wykonane w technologii wysokiego połysku to wciąż ulubiony przez Polaków trend w urządzaniu kuchennych wnętrz. Biała kuchnia wygląda elegancko, ale też kojarzy się z czystością, a Polacy coraz większą wagę przykładają do tego co jedzą, czy jest to zdrowe, dietetyczne, przygotowane w higienicznych warunkach. - Wbrew pozorom utrzymanie czystości w białej kuchni nie jest trudne, szczególnie gdy są to meble lakierowane czy akrylowane, gdzie do idealnie gładkiej powierzchni trudniej przywiera kurz i brud - mówi Alicja Gajewska ze Spółki Meblowej KAM. Powierzchnia mebli wykonanych w technologii akrylowania pozwala nie tylko łatwo usunąć tłuste plamy czy ślady palców, ale dodatkowo - co jest atutem wobec lakieru - można ją odrestaurować specjalną pastą, gdy po długim czasie użytkowania pojawią się rysy.

Bardziej niż o rysy na frontach klienci martwią się o rysy na blatach. Ostrze noża czy przesuwane po blacie garnki, mogą tworzyć mikrozarysowania, w które łatwo dostaje się brud. Ale i z tym problemem poradzili sobie producenci. Na rynku dostępne są blaty drewnopochodne ze specjalnymi powłokami, które są trwałe i odporne na uszkodzenia, a także doskonale zabezpieczone przed wilgocią.

- W naszych meblach kuchennych, między innymi linii Kammoduł (na zdjęciu) oraz Olivia stosujemy blaty z powłokami antybakteryjnymi Duropal MicroPlus z linii UNICO Prestige Surfaces - mówi Alicja Gajewska. - Powłoka ta w ciągu 24 godzin redukuje liczbę bakterii znajdujących się na powierzchni blatu o  ponad 99 procent, pozwalając tym samym zachować idealną czystość i zawsze przygotować zdrowy posiłek. Jeśli chcemy, by kuchnia była łatwa w utrzymaniu czystości, musimy o to zadbać już na etapie jej montażu.

- Bardzo ważne jest, by szafki kuchenne były idealnie dopasowane, a wszelkie szpary między ścianą czy podłogą zabezpieczone - radzi Alicja Gajewska. - Profesjonalna ekipa montażowa powinna też zadbać o prawidłowe zabezpieczenie otworów, w których osadzono sprzęt AGD, na przyklad zlewozmywak czy płytę gazową, w przeciwnym razie bardzo szybko w powstałe szpary wniknie brud.

opr. Ewa Buczek
fot. meblekam.pl

Poleć innym

GALERIA ZDJĘĆ

Biała kuchnia: tak czy nie?

Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 0

  • 0
    ZADOWOLONY
  • 0
    ZASKOCZONY
  • 0
    POINFORMOWANY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    SMUTNY
  • 0
    WKURZONY
  • 0
    BRAK SŁÓW

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Aby wysłać formularz musisz potwierdzić walidację

    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony