Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami 501 484 795
FIRMY OGŁOSZENIA ARTYKUŁY
Bimak

Wyrazisty detal, który zwraca uwagę

Designaranżacje miesiąc temu    14.12.2018
komentarzy 0 ocen 0 / 0%
A A A
 fot. Dariusz Jarząbek

Zaprojektowanie mieszkania, które z jednej strony ma być ciepłe i przytulne a z drugiej nowoczesne i typowo dla mężczyzny to niemałe wyzwanie. Przekonali się o tym projektanci z biura projektowego 3XEL. W swojej najnowszej realizacji postawili na wyrazisty detal – lekko zdobione fronty oraz drewniane żyletki na suficie.

Obecny rozkład mieszkania o powierzchni 45 m² na warszawskim Żoliborzu różni się od tego pierwotnego. Pozostawiono tylko kominy i ze względu na przyłącza kuchnia i łazienka zostały w pierwotnych miejscach, ale w innej formie. Łazienkę powiększono - architekci znaleźli nowe miejsce dla pralki w holu. Zdecydowano się również na otwarcie kuchni na salon.

Bazę projektu stanowią białe i szare ściany oraz naturalna dębowa podłoga. Motywem przewodnim są odcienie niebieskiego, które występują w lakierowanych meblach oraz w tapicerce sofy i krzeseł. Architekci 3XEL nie lubią określać stylów swoich realizacji. Tak jest również w tym przypadku. Starają się bardziej odpowiadać na potrzeby i wytyczne Inwestora, niż wchodzić w ramy konkretnego stylu czy trendu. Lubią z różnorodnych pomysłów przedstawianych przez klientów na pierwszych spotkaniach, budować spójną całość. Tak było również w tym przypadku. Ponieważ mieszkanie jest dość wysokie, architektom zależało na wprowadzeniu detalu podkreślającego charakter przestrzeni właśnie na suficie. Stąd pomysł na drewniane żyletki, które poprzez swoją ażurową formę nie przytłaczają całości wnętrza. Poza dekoracją mają jeszcze jedno zadanie - wydzielają również ciąg komunikacji i strefę wypoczynkową. Sekwencję drewnianych żyletek w ciekawy sposób przełamuje biały kubik oświetlenia.

Staraliśmy się tak zaprojektować mieszkanie, aby wydzielić jak najwięcej miejsc do przechowywania, ale jednocześnie zostawić uczucie przestrzeni. W dwóch końcach holu znajdują się wnękowe szafy - całe w zabudowie. Dodatkowo w sypialni mieści się pojemna szafa garderobiana. W części dziennej zaproponowaliśmy już otwarte półki, tak aby nie przytłaczać wnętrza zbędną zabudową” - mówi Patryk Ławrynowicz z biura projektowego 3XEL.

Łazienka również kryje dużo miejsca do przechowywania. Szafka została ukryta za lustrami, półki są na całej szerokości lustra aż do sufitu, dzięki czemu jest bardzo pojemna. Architekci zadbali również o komfortowe oświetlenie lustra liniową lampą. Całemu mieszkaniu przyświecała wizja wykorzystania każdej, dostępnej przestrzeni. Dzięki temu kuchnię udało się zagospodarować do maksimum. Architekci nie chcieli, żeby wydawała się ciężka, dlatego na osi widocznej z salonu postawili na otwarte półki, na których można wyeksponować rośliny, czy inne dodatki. Dzięki temu kuchnia zyskała ciekawy detal i lekkość.

Architekci z 3XEL wiedzą, jak ważne dla projektu wnętrza jest oświetlenie. Dlatego chętnie współpracują z marką AQForm, która wspiera ich również swoim doradztwem. Pojedyncze punkty oświetleniowe na środku pomieszczenia najczęściej nie są wystarczające. Aby zapewnić dostateczny komfort o dowolnej porze oraz podczas wykonywania każdej czynności, potrzebne jest myślenie o projekcie oświetlenia jako integralnej części całego projektu wnętrza. Bazę stanowi oświetlenie ogólne, pozwalające na wygodne poruszanie się po mieszkaniu. Oświetlenie zadaniowe, np. kuchennego blatu lub biurka, zapewnia warunki odpowiednie dla bardziej wymagających zadań. Całość, również w warstwie estetycznej, dopełnia oświetlenie akcentujące. W przypadku niewielkich przestrzeni, pojedyncza oprawa oświetleniowa może spełniać więcej niż jedną funkcję. Tak jest np. w przypadku opraw AQLED i SQUARES użytych w kuchni i przedpokoju. Ich kąt świecenia oraz moc jest wystarczająca, aby zapewnić równomierne oświetlenie podłogi pod nimi. Kierunkowe światło zapewnia jednocześnie kameralną atmosferę. Wysokie odwzorowanie barw zapewnia żywe kolory drewnianych wykończeń również, bo zmroku.

Małe, nieustawne pomieszczenia zostały zamienione w otwartą przestrzeń. Większość ścian wyburzono lub przesunięto, aby powiększyć łazienkę, połączyć kuchnię z salonem, stworzyć wygodny hol, garderobę i miejsce do pracy. Dzięki temu powstała ciekawa przestrzeń – gdzie odcienie niebieskiego idealnie łączą się z drewnem.

Biuro projektowe: 3XEL Architekci (Justyna Kolasa, Patryk Ławrynowicz) www.3xel.pl
Foto: Dariusz Jarząbek

Więcej na www.aqform.com

+ 0 głosów: 0 (0%) 0 -
dodaj zdjęcia Masz swoje autorskie zdjęcia? Dodaj je do naszego tekstu.
Komentarze (0)

Komentarze są moderowane. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane zgodnie z postanowieniami Regulaminu.

dodaj komentarzbądź pierwszy!
Nie ma jeszcze komentarzy...
Lignumsoft