ReklamaBaner NEU-JKF

Czy kuchnia może być dziełem sztuki? Rozmowa ze stylistą wnętrz

Czy kuchnia może być dziełem sztuki? Rozmowa ze stylistą wnętrz

Decoroom

Kuchnia, jak żadne inne pomieszczenie w naszych domach czy mieszkaniach, jest bardzo podatne na zmiany i nowinki techniczne. To przecież „serce” naszego wnętrza mieszkalnego. Czy jednak można ją tak zaprojektować aby była...dziełem sztuki?

O tym jak zmieniają się trendy w tym wnętrzu i czy istnieje klucz do zaaranżowania kuchni ponadczasowej opowiadał stylista wnętrz Michał Gulajski, podczas cyklicznych warsztatów organizowanych przez pracownię architektoniczną Decoroom, których tematem przewodnim były funkcjonalne i estetyczne kuchnie.

- Zauważalną obecnie tendencją jest tworzenie inteligentnych kuchni, czyli wprowadzanie nowinek technicznych mających na celu zwiększyć funkcjonalność, ale i estetykę tych wnętrz. Tak naprawdę odwiedzane przeze mnie wnętrza, w tym kuchnie, odzwierciedlają styl życia domowników, ich przyzwyczajenia, potrzeby i poczucie estetyki – mówi Gulajski. - Należy pamiętać, że pomieszczenia te tworzy się na lata, dlatego ważne jest stworzenie przede wszystkim tzw. bazy, której podstawowymi cechami będą ponadczasowość i uniwersalność, a dopiero potem stawiać na zmieniające się trendy. Powoli odchodzi się od bezpiecznej bieli w kuchni, co było atutem szczególnie w małych pomieszczeniach, optycznie powiększając przestrzeń oraz łatwo współgrając z każdym kolorem i stylizacją.

Stylista wskazuje, że rok 2019 we wnętrzach to rok odważnych, którzy nie boją się wprowadzić do swojego otoczenia mocnych barw, granatów, burgundu, zieleni i złota, dużych matowych powierzchni (ściany i fronty szafek) uwieńczonych błyszczącymi dodatkami.

Jakie więc trendy będą nam towarzyszyły w kuchniach w tym roku?

- W tym sezonie pojawiło się kilka zjawisk wartych uwagi. Przede wszystkim – inspiracja stylem art deco i urban jungle. Niezmiennie mile widziane są wysokiej jakości materiały i stonowana, oszczędna kolorystyka: granaty, czerń i złoto - które dodają przestrzeniom wyrafinowanej elegancji – wskazuje Michał Gulajski. - Nie będziemy się jednak nudzić - ostatnio modne jest połączenie matowych frontów z błyszczącymi dodatkami oraz wszelkie geometryczne formy. Odchodzi się także od górnych szafek na rzecz ażurowych półek z wyeksponowanymi dodatkami, które dodają kuchniom lekkości. Jednak najważniejszym dla mnie trendem jest fakt, że podczas projektowania przestrzeni, w dalszym ciągu najważniejszy jest inwestor, jego styl życia i przyzwyczajenia.

Stylista wskazuje, że klimat wnętrza tworzą przede wszystkim jego właściciele, ich styl życia, celebracja posiłków i przyzwyczajenia - czyli to, co stara się zawsze przekazywać klientom .

-  Na pewno warto zastanowić się nad zakamuflowaniem dużego sprzętu AGD, na rzecz wyeksponowania małych i częściej używanych sprzętów. Unikalnego charakteru, a co za tym idzie - indywidualizmu, nadadzą także dekoracje, które mogą mieć również funkcje praktyczne. Nie muszą być to wyszukane i markowe akcesoria. Również pojemnik do przypraw w odpowiednim kolorze, o ciekawej fakturze i niepowtarzalnym kształcie, może dodać niepowtarzalnego uroku. Dlatego warto dobierać dodatki, nawet kuchenne, ze starannością. Konsekwencja, dobrej jakości materiały, ciekawie zestawione dodatki i spójna kolorystyka pozwolą cieszyć się kuchnią przez długi czas – dodaje stylista.

Michał Gulajski wspomina, że najbardziej w pamięci utkwiła mu pewna kuchnia w Berlinie, którą miał przyjemność projektować.

- Pracowałem przy niej w ubiegłym roku i jak się niedawno okazało, jej rozwiązania, ergonomia i estetyka wyprzedzały trendy, które dopiero niedawno zaczęły się pojawiać na międzynarodowych targach. Nowe technologie, brak szafek górnych na rzecz ażurowych półek eksponujących wysokiej jakości szkło, a przede wszystkim matowe powierzchnie frontów, welur i złote wykończenia bardzo mnie urzekły. Całość nawiązywała do stylu art deco, którego głównymi cechami są dyscyplina kolorystyczna i wysokiej jakości wykończenia. Zakochałem się w tej estetyce, tym bardziej, że mam słabość do minimalizmu, koloru niebieskiego i… celebrowania posiłków poza domem. Tak zaprojektowana kuchnia była dla mnie dziełem sztuki użytkowej – wspomina.

Stylista wnętrz Michał Gulajski podzielił się swoją wiedzą również na cyklicznych warsztatach organizowanych przez pracownię architektoniczną Decoroom, których tematem przewodnim były funkcjonalne i estetyczne kuchnie.

Uczestniczył w panelu dyskusyjnym prowadzonym przez redaktor naczelną Czas na Wnętrze - Annę Grużewską.

W wydarzeniu udział wzięli również Kasia Będzińska - założycielka bloga minimaliv.com, Dagmara Jakubczak, właścicielka FORelements.pl oraz architekt Wioletta Cieślik - kierownik działu Decoroom Kuchnie.

Organizacja sesji, współpraca z showroomami, dobór dekoracji i stylizacja: Wnętrz Michała - Michał Gulajski/ www.wnetrzamichala.pl /

Instagram: https://www.instagram.com/wnetrza_michala/

Poleć innym

Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 0

  • 0
    ZADOWOLONY
  • 0
    ZASKOCZONY
  • 0
    POINFORMOWANY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    SMUTNY
  • 0
    WKURZONY
  • 0
    BRAK SŁÓW

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Aby wysłać formularz musisz potwierdzić walidację

    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony