ReklamaRemmers - baner ogolny A1

Idealny piekarnik. Czyli jaki?

Meble

kuchnia

Mebleinfo   

Idealny piekarnik. Czyli jaki?

Whirlpool

Planując zabudowę kuchenną przy nowym domu czy mieszkaniu lub przy remoncie tego pomieszczenia warto zastanowić się nad piekarnikiem. Od jego działania i funkcji zależy bowiem późniejsza satysfakcja z dań, które w kuchni przygotujemy.

Ostatnie lata zmieniły diametralnie technologie używane w sprzętach AGD. Producenci starają się zapewnić jeszcze większy komfort ich użytkowania oraz sprawić, że gotowanie będzie czystą przyjemnością.

Z myślą o wygodzie domowników nowoczesne piekarniki mają takie funkcje, jak: np. rozmrażanie, albo utrzymanie w cieple, które idealnie przydadzą się w momencie kiedy jedzenie jest gotowe, a goście jeszcze nie do końca.

Zdrowie na talerzu

Coraz bardziej popularny zdrowy styl życia zmienia również nasze nawyki żywieniowe. Tym samym zmienia się także sposób przygotowania potraw. Osoby ceniące zdrowo przygotowaną żywność powinny rozważać zakup piekarnika parowego. Teraz już jednak nie trzeba wybierać między pieczeniem tradycyjnym a pieczeniem na parze, ponieważ piekarnik Whirlpool W9 OP2 4S2 H z funkcją SteamSense+ pozwala na używanie obu sposobów zamiennie.

Ta funkcja pozwala uzyskać optymalny smak dań dzięki wtryskowi pary wodnej, która równomiernie rozprowadza temperaturę i wilgoć w komorze piekarnika oraz łagodnie otula potrawę, zachowując wszystkie walory smakowe oraz witaminy i minerały zawarte w każdym ze składników. SteamSense+ oferuje dwa innowacyjne rozwiązania: 100% pary wodnej oraz połączenie pary i elementów grzewczych.

Opcja „100% Pary” wydobywa z przygotowywanych potraw pełnię smaków i aromatów oraz umożliwia zachowanie pełni ich walorów odżywczych, witamin i minerałów. Podczas przyrządzania posiłku temperatura w piekarniku nie przekracza 100°C. Dlatego nasza żywność nie traci wagi ani nie wysycha, zachowując naturalną, soczystą konsystencję. Taka opcja najlepiej sprawdzi się podczas przygotowywania jaj, ryb na parze, filetów drobiowych, warzyw, ryżu i produktów zbożowych.

Warto zdawać sobie sprawę, że podczas obróbki termicznej w temperaturze 140°C-220°C, przy użyciu pary wodnej i elementów grzewczych, potrawy zachowują pierwotną wagę, a ich przyrządzenie odbywa się szybciej i przy mniejszym zużyciu oleju lub tłuszczu, niż w przypadku konwencjonalnych metod. Opcja ta doskonale sprawdza się przy pieczeniu ryb (tuszki/filety; duża ilość pary), drobiu i chleba (średnia ilość pary) oraz biszkoptów, tart i mięsa (mała ilość pary).

6 zmysł - idealnie upieczone!

Dostępne na rynku piekarniki z technologią „6. Zmysł” wyposażone są również w funkcje, takie jak: grill – dzięki której możemy zapiekać warzywa, grillować steki i przyrumieniać pieczywo, turbo grill – odpowiednia do pieczenia dużych kawałków mięsa oraz pieczenie konwekcyjne – idealne do pieczenia mięsa oraz ciast z nadzieniem. W uzyskaniu idealnego wypieczenia pomoże także czteropunktowa termosonda Multisense Probe, dzięki której można być pewnym, że potrawa ma idealną konsystencję.

To gwarantuje nam koniec zgadywania czy wspaniale zarumienione ciasto jest w środku dopieczone i gotowe do wyjęcia. Termosonda Multisense Probe została specjalnie zaprojektowana do stosowania z różnymi rodzajami potraw i naczyń.

Przewód sondy jest usztywniony i nie wymaga dodatkowego podparcia, dlatego może być stosowany również do monitorowania temperatury substancji płynnych. Wystarczy umieścić termosondę Multisense Probe w przyrządzanej potrawie (nawet, jeśli jest to ciasto lub chleb), by uzyskać pomiar temperatury w czterech różnych punktach. Odczyty z sondy przesyłane są do piekarnika, który odpowiednio dostosowuje temperaturę i czas, gwarantując za każdym razem najwyższą jakość wypieku. Termosonda posiada usztywnioną konstrukcję, dlatego można umieszczać ją także w płynach.

Na raz dla całej rodziny

Przygotowanie posiłków dla całej rodziny lub wielu gości to zawsze poważne wyzwanie kulinarne. Zwłaszcza, kiedy posiłek składa się z kilku pieczonych elementów, a nam zależy, aby podane jedzenie było nie tylko smaczne, ale i ciepłe.

Tu warto zainteresować się funkcją „Cook4”. Umożliwia ona przyrządzenie do czterech dań jednocześnie bez obawy, że dojdzie do wymieszania się smaków i aromatów poszczególnych potraw. Element grzewczy o dużej mocy, współpracując z systemem obiegu powietrza, równomiernie nagrzewa komorę piekarnika i zapewnia ciągłą cyrkulację powietrza, co gwarantuje perfekcyjne rezultaty pieczenia oraz znaczną oszczędność czasu i energii.

Funkcja pozwala na dostosowanie procesu pieczenia dzięki jednej z opcji: Cook4 Menu, Cook4 Pizza, Cook4 Ciastka lub Cook4 Tarty. Potrawy można umieszczać w piekarniku i wyjmować z niego w tym samym czasie. Interfejs sugeruje użytkownikowi najbardziej odpowiednią półkę dla poszczególnych dań, podczas gdy udoskonalony obieg powietrza i mocniejszy silnik wentylatora gwarantują optymalne efekty pieczenia, zapobiegają mieszaniu się smaków i aromatów, a także oszczędzają czas i energię.

Poleć innym

GALERIA ZDJĘĆ

Idealny piekarnik. Czyli jaki?
Idealny piekarnik. Czyli jaki?
Idealny piekarnik. Czyli jaki?
Idealny piekarnik. Czyli jaki?
Idealny piekarnik. Czyli jaki?
Idealny piekarnik. Czyli jaki?
Idealny piekarnik. Czyli jaki?
Idealny piekarnik. Czyli jaki?

Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 0

  • 0
    ZADOWOLONY
  • 0
    ZASKOCZONY
  • 0
    POINFORMOWANY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    SMUTNY
  • 0
    WKURZONY
  • 0
    BRAK SŁÓW

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Aby wysłać formularz musisz potwierdzić walidację

    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony