ReklamaSCM Forum Holzbau A1
„Szuflandia” w kuchni – powierzchnia dobrze zagospodarowana

KAM

Obecnie nowoczesne meble kuchenne mają konkretne zadania do spełnienia. Nie tylko mają stanowić ozdobę tego wnętrza ale również perfekcyjnie zagospodarować daną powierzchnię użytkową – tak aby w kuchni panował idealny ład i porządek. Tu ważną rolę odgrywają szuflady.

Szuflady są nie tylko komfortowe i funkcjonalne, ale pozwalają zaprojektować meble zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami. Mamy teraz możliwość elastycznego skomponowania własnego układu szuflad w naszych meblach kuchennych.

- Każdy centymetr zabudowy meblowej powinien być zagospodarowany ze szczególną starannością, dlatego nie powinniśmy zdawać się na przypadkowy wybór. Już na etapie wyboru mebli musimy określić potrzeby użytkownika i według nich zaprojektować niezbędną ilość i wysokość poszczególnych szuflad, w których będzie można wygodnie zmieścić całe „zaplecze kuchenne”, czyli to wszystko, co na co dzień jest niezbędne w kuchni – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM z Milejewa.

Obecnie projektując swoje meble kuchenne możemy samodzielnie zdecydować o wysokości ustawania blatu (dzięki bardzo wygodnej funkcji regulowanych nóżek meblowych) i przede wszystkim o rozmieszczeniu i wysokości poszczególnych szuflad. To pozwala zaprojektować funkcjonalny układ każdego wnętrza kuchennego, niezależnie od jego wielkości.

Różna wysokość sposobem na optymalizację szuflad

Warto zauważyć, że szuflady o wysokości precyzyjnie zaprojektowanej do przechowywanych w nich produktów, to najskuteczniejszy sposób na optymalne wykorzystanie potencjału zabudowy meblowej.

- Głównie przez złą organizację tracimy wiele cennego miejsca w kuchni, a jednym z takich słabych punktów zabudowy meblowej było niedostosowanie powierzchni szuflad do przechowywanych w nich produktów – mówi projektantka. – Zadanie każdej z szuflad jest inne, ponieważ będziemy w nich przechowywać akcesoria kuchenne i produkty spożywcze o różnej wielkości, dlatego tak samo powinniśmy zróżnicować wysokość szuflad odpowiednio do różnorodnego asortymentu.

Projektując wysokość i głębokość szuflad możemy uzyskać idealne dla nas meble kuchenne. Samodzielnie odpowiednio zaplanujemy to co nam w kuchnie będzie potrzebne. Skoro sztućce nie wymagają tyle samo miejsca co naczynia, butelka oleju czy paczka cukru, trzeba zracjonalizować wysokość poszczególnych szuflad, adekwatnie do wielkości produktów, którym będą dedykowane.

Na każdą z przechowywanych grup produktów powinniśmy przeznaczyć dokładnie tyle miejsca, ile faktycznie potrzebują. W ten sposób każda z szuflada jest nie tylko odpowiednio zagospodarowana, ale łatwiej zapanować nad porządkiem w jej wnętrzu.

- W projektach nowoczesnej zabudowy meblowej dążymy do tego, aby sprzęty kuchenne, naczynia, akcesoria i zapasy spożywcze miały swoje miejsce. Dobrze zagospodarowana kuchnia, dopasowana do preferencji i stylu życia jej użytkownika, zapewnia komfort codziennej pracy. Aby tak się jednak stało, trzeba odpowiednio zaplanować dostępną powierzchnię i racjonalnie podzielić ją na poszczególne moduły szuflad, w których zorganizujemy funkcjonalną strefę przechowywania – podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel.  

Poleć innym

GALERIA ZDJĘĆ

„Szuflandia” w kuchni – powierzchnia dobrze zagospodarowana
„Szuflandia” w kuchni – powierzchnia dobrze zagospodarowana
„Szuflandia” w kuchni – powierzchnia dobrze zagospodarowana
„Szuflandia” w kuchni – powierzchnia dobrze zagospodarowana
„Szuflandia” w kuchni – powierzchnia dobrze zagospodarowana
„Szuflandia” w kuchni – powierzchnia dobrze zagospodarowana
„Szuflandia” w kuchni – powierzchnia dobrze zagospodarowana
„Szuflandia” w kuchni – powierzchnia dobrze zagospodarowana

Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 0

  • 0
    ZADOWOLONY
  • 0
    ZASKOCZONY
  • 0
    POINFORMOWANY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    SMUTNY
  • 0
    WKURZONY
  • 0
    BRAK SŁÓW

Komentarze (2)

dodaj komentarz

Aby wysłać formularz musisz potwierdzić walidację

do góry strony