ReklamaRemmers - baner ogolny A1

Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?

Meble

kuchnia

Mebleinfo   

Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?

Comitor

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu było to niewielkie, często schowane pomieszczenie, gdzie przygotowywano tylko posiłki. Obecnie pełni funkcję niemal reprezentacyjną do domu czy mieszkaniu a właściciele z przyjemnością podejmują w nim swoich gości. Kuchnia – jak zmieniała się przez wieki?

W latach dwudziestych ubiegłego wieku w kuchni, podobnie jak na statku, czy w kolei, starano się zaoszczędzić jak najwięcej przestrzeni. Poza tym miało to być pomieszczenie sterylnie czyste, ograniczone jedynie do funkcji przygotowywania posiłków.

Teraz to się zmieniło. Według Magdaleny Wrońskiej – Shohag, wiceprezes zarządu Comitor:

- Obecnie kuchnia to przede wszystkim miejsce spotkań, a gotowanie stanowi czynność, która urosła do rangi przyjemności. Spędzamy w ten sposób czas wolny wraz z rodziną lub przyjaciółmi.

Jeśli chcemy sięgnąć do początków funkcjonowania pomieszczenia kuchennego musimy cofnąć się do czasów starożytnych. Wiemy, że nasi przodkowie tworzyli wówczas paleniska a wiele z używanych przez nich przyborów przypominało dzisiejsze.  W tamtym okresie nie wydzielano jednak do gotowania odrębnego pomieszczenia. Wszystko odbywało się pomieszczeniu mieszkalnym.

Nic się w tej materii nie zmieniło również w okresie średniowiecza. Oczywiście wiele zależało od statusu społecznego. Zamożniejsi mogli pozwolić sobie na bardziej komfortowe warunki. Nie wspominając już o mieszkańcach średniowiecznych zamków.

Przez kuchnię do serca

–  W dzisiejszych czasach mamy wiele modnych trendów i nurtów w projektowaniu kuchni. Jedno jest jednak pewne, stała się ona przestrzenią do szlifowania rzemiosła kulinarnego, ale coraz częściej gotujemy dla przyjemności niż z przymusu. Teraz możemy dowolnie zmieniać wystrój prezentując designerskie naczynia kuchenne. Przede wszystkim jednak kuchnia może służyć budowaniu i umacnianiu relacji międzyludzkich – mówi Magdalena Wrońska – Shohag.

Od pieca węglowego do ultranowoczesnego piekarnika

W historii kuchni kolejne udogodnienia wyznaczały kamienie milowe takie jak: wynalezienie węgla, gazu, żeliwa, elektryczności i kanalizacji. W 1875 roku powszechnie korzystano z pieców węglowych. Pierwszą na świecie fabrykę takich pieców pod nazwą „F. Küppersbusch & Söhne” złożył Friedrich Küppersbusch. Pięć lat później rozpoczął seryjną produkcję i rozszerzył swój asortyment. W 1913 roku dysponował już największą tego typu fabryką na kontynencie. Podczas pierwszej wojny światowej pojawiła się konieczność użytkowania kuchni i piekarników polowych.

Po zakończeniu tego światowego konfliktu piekarniki i piecyki zaczęły ponownie być produkowane do użytku domowego. Ze względu na duże zapotrzebowanie Küppersbusch przeszedł na produkcję przemysłową. Obecnie jest to firma zatrudniająca kilka tysięcy pracowników, wiodąca pod względem produkcji innowacyjnych piekarników, na polskim rynku dostępna w ofercie Comitor.

Funkcjonalizm

W latach dwudziestych i trzydziestych ruch modernistyczny propagował ideę użytecznego projektowania kuchni. Głównie po to, aby praca gospodyń domowych była jak najbardziej wydajna. Teraz przywiązujemy większą wagę do detali i dodatków. Lata trzydzieste to początki kuchni, jaką znamy obecnie. Osobne pomieszczenie wyposażone w szafki, półki i urządzenia, mocowane w określonych miejscach, do których dokładnie pasują. Całkiem nowe sprzęty pomogły usprawnić pracę i oszczędzać czas.

Pierwszy zlewozmywak

Na początku lat pięćdziesiątych firma Blanco po raz pierwszy wyprodukowała zlewozmywak ze stali nierdzewnej, odpornej na niekorzystne warunki zewnętrzne. Teraz szeroki ich wybór w różnych kształtach i rozmiarach dostępny jest w ofercie firmy Comitor.

Wachlarz możliwości przy wyborze odpowiedniego wyposażenia jest obecnie niemal nieograniczony. Bardzo dużym udogodnieniem w kuchni było również stworzenie w 1960 roku pierwszej bezuchwytowej zabudowy kuchennej, chętnie wykorzystywanej do dziś.

Ocieplanie wizerunku kuchni

Nowoczesnym kuchniom daleko jest do laboratoryjnego chłodu. Obecnie dominują m. in. wnętrza w tzw. skandynawskim stylu. Ich głównym założeniem jest utworzenie ciepłej, przyjaznej atmosfery w tym pomieszczeniu.

Kuchnie też coraz częściej otwierają się na pomieszczenie mieszkalne – np. na salon czy jadalnię. W przypadku takich rozwiązań staramy się też ukryć niektóre elementy jej wyposażenia. Pomagają nam w tym niektórzy producenci sprzętów kuchennych. Przykładem może być tu okap Panorama, dostępnej za pośrednictwem Comitora, marki Novy zintegrowany z płytą indukcyjną, w której potrafi się… schować.

To tylko jeden z wielu przykładów, które obrazują, jak rozwinęła się technologia w kwestii wyposażenia kuchennego. Jedno się nie zmieniło, zawsze lubiliśmy przygotować smaczne posiłki i je spożywać w towarzystwie rodziny i znajomych.

Więcej na: https://comitor.pl/

Poleć innym

GALERIA ZDJĘĆ

Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?
Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?
Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?
Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?
Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?
Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?
Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?
Trochę historii. Jak zmieniała się kuchnia na przestrzeni wieków?

Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 0

  • 0
    ZADOWOLONY
  • 0
    ZASKOCZONY
  • 0
    POINFORMOWANY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    SMUTNY
  • 0
    WKURZONY
  • 0
    BRAK SŁÓW

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Aby wysłać formularz musisz potwierdzić walidację

    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony